iFi Micro iDAC2 review

iFi Micro iDAC2 - Grote Prestaties Uit Een Klein Doosje

Richard Kuipers kocht de iFi Micro iDAC2 om ook zijn verzamelde DSD-bestanden te kunnen afspelen. Zijn enthousiasme voor het product is zo aanstekelijk dat wij hem hebben gevraagd om dit voor jullie op te schrijven.

Inleiding

Na het lezen over DSD en DSF audio-formaten en daarvoor geschikte da-converters was het audiovirus weer eens aangewakkerd. De laatste weken heb ik vele Google pagina's verslonden om te weten wat er zoals verkrijgbaar is. Hierna startte ik een zoektocht en bleven er voor mij een drietal DAC's over die het uiteindelijk geen van allen zijn geworden. Dit kwam omdat zich op het laatste moment een vierde DAC aandiende, namelijk de iFi Micro iDAC2 usb dac.

 

iFi Micro iDAC2 usb dac iFi Micro iDAC2 usb da-converter

 

Deze onlangs geïntroduceerde da-converter kan alle audio-formaten afspelen om mij ook in de toekomst goed te bedienen. Zonder al te diep in te gaan op de specificaties, die je ook op de iFi website kunt vinden, verbaas ik mij hoe dit allemaal past in zo’n klein ‘doosje’ dat niet groter is dan een portable 2,5" harde schijf. Ik vind het erg handig dat de iDAC2 wordt gevoed door de 5V USB-poort van mijn Mac mini. Geen gedoe met extra (vaak goedkope) voedingen in het stopcontact. Achter mijn audio-meubel ligt inmiddels genoeg kabel om een verlengsnoer te kunnen maken waarmee ik de halve stad van stroom kan voorzien.

Het geluid van de iFi Micro iDAC2

Even kort door de bocht, het resultaat wat door deze iFi Micro iDAC2 via mijn speakers wordt weergegeven is fenomenaal goed. De iDAC2 kan zich wat mij betreft meten met DAC’s die veel kostbaarder zijn. Blijkbaar zegt de afmeting dus niets over klankmatige prestaties. De afgelopen vijftien jaar heeft mijn set zich ontwikkeld tot een systeem waarmee ik voornamelijk muziek stream vanaf een Mac mini. Mijn Monitor Audio PL100 luidsprekers kunnen probleemloos hoge resolutie bestanden weergeven.

 

iFi Micro iDAC2 De set-up van Richard waar dagelijks met plezier naar wordt geluisterd.

 

Zoals eerder gezegd worden bestandsformaten zoals DSD fenomenaal weergegeven! Of het nu gaat om focus, plaatsing, stemmen of instrumenten, alles wordt op een natuurlijke manier neergezet. De ruimtelijke afbeelding is groots maar zonder dat alles uit z’n verband wordt gehaald. Wanneer ik bijvoorbeeld naar jazz uit de jaren ’50 luister, lijkt het net of ik live bij de artiesten in het café aanwezig ben. De mooie warme sound van de instrumenten in de rokerige ruimte is haast alsof je er zelf bij bent. Maar, speelt de iFi Micro iDAC2 ook mooi met andere genres? Dat was ook heel even mijn gedachte. Na het beluisteren van diverse elektronische albums kon ik alleen maar concluderen dat de laagweergave strak, snel en loepzuiver is. De 3D presentatie en de verfijning in het geluidsbeeld zijn op een niveau zoals ik niet vaak hoor, en al helemaal niet in deze prijsklasse. Laat ik er maar mee ophouden want ik kan zo nog wel even doorgaan. Ik zou zeggen, ervaar zelf maar hoeveel je krijgt met een DAC onder de 400 euro.

 

iFi Micro iDAC2 usb dac iFi iPurifier aangesloten op een Micro iDAC2.

 

Conclusie

Wil je voor een schappelijk bedrag een eigenzinnig DAC die alle bestandsformaten van dit moment 1:1 af kan spelen, dan is dit een ‘must-have’ item. Blijft er dan helemaal niets negatiefs over? Tja, als je van een nog ‘analoger’ klinkende DAC houdt die nog ‘vergevingsgezinder’ klinkt dan zul je misschien iets langer nodig hebben om te wennen. Als je eenmaal gewend bent aan deze eerlijke en natuurlijk klinkende DAC ontdek je je hele muziekbibliotheek opnieuw, geloof me. De iFi Micro iDAC2 gaat je absoluut niet tegenvallen!

Beluisterde muziek:

Nils Frahm - Said And Done
Olafur Arnalds - A2 (Max Cooper Remix)
Jan Lundgren - The Maids Of Cadiz
Art Blakey - Moanin’
Trentemøller - Snowflake
Dire Straits - You And Your Friend
America - Ventura Highway