AudioQuest NightHawk - Exclusieve Preview

AudioQuest NightHawk preview - De eerste indrukken...

Zelden was een nieuw product zo omgeven door buzz als deze hoofdtelefoon van AudioQuest. Toen ik in 2014 tijdens de High End audioshow in München hoorde dat ze ermee bezig waren was ook mijn interesse meteen gewekt. Maar mijn geduld werd, samen met dat van velen, danig op de proef gesteld. Pas tijdens de afgelopen CES in Las Vegas achtte AudioQuest de tijd écht rijp om het definitieve model aan pers en publiek voor te stellen. Helaas kon ik er niet bij zijn. Vegas bleek, zoals elk jaar trouwens, toch nét iets te ver weg te liggen.

Daarom was ik, bijna letterlijk, door het dolle heen toen ik hoorde dat ik bij art's excellence de mogelijkheid zou krijgen om, krap een week nadat de Amerikaans audioshow eindigde, het allereerste Europese exemplaar op mijn hoofd te zetten en te luisteren. En niet eventjes snel snel vlug vlug, maar zoveel mijn hartje begeerde...

AudioQuest NightHawk hoofdtelefoon , headphone, prijs, koop, AudioQuest NightHawk hoofdtelefoon in standaard hoogglans afwerking

 

De enige belofte die we daarvoor moesten doen was dat er nog géén volledige recensie van zou worden gepubliceerd. Een preview was echter geen probleem. Er zijn van die momenten dat je alles uit je handen moet laten vallen om iets anders te gaan doen. Dit was zo'n moment...

De technische details laat ik voor wat ze zijn. Daar is al uitgebreid over geschreven. Ik beperk me - en dat is moeilijk genoeg - tot een korte impressie van het muzikale samenzijn...

Het eerste dat opvalt is hoe ongelooflijk elegant de NightHawk er uitziet met zijn hoogglans gegoten (!) houten oorschelpen en zijn dunne beugel waarin de oorschelpen middels een ongelooflijk slimme vierpunts-ophanging zijn gemonteerd.

De pasvorm en het draagcomfort zijn alvast subliem. Door een uitgekiende gewichtsverdeling merk je nauwelijks dat je hem op je hoofd hebt. En de klank? Tsja, hoe ga je je enthousiasme zodanig verwoorden dat het niet alsnog een recensie wordt? Een voorzichtige poging: de NightHawk klinkt om te beginnen niet als een hoofdtelefoon met dynamische drivers. Er is een luchtigheid en verfijning die ik vooral ken van dure elektrostaten. Maar op de momenten dat dat nodig is wél met de 'cojones' van een dynamische driver... Als ik luister naar het prachtige album Diamond Mine van Jon Hopkins en King Creosote kan ik een gelukzalige glimlach niet onderdrukken. Van het diepste laag (en geloof me, daar geeft hij genoeg van) tot het hoogste hoog is er balans. Vul zelf maar in welke parameter je daaraan wil koppelen. En ruimtelijkheid. Tsjongejonge, wat geeft deze hoofdtelefoon het gevoel dat je erbij bent zeg... Laat ik maar snel ophouden met jubelen, de boodschap is denk ik al duidelijk.

Max Delissen luistert naar de AudioQuest NightHawk. Oh, wat is het toch lekker om zo muziek te luisteren...

 

Is er vandaag de dag nog plaats voor een nieuwkomer op de al redelijk volle high-end hoofdtelefoon markt? Dat is een vraag die een aantal merken die ik de afgelopen jaren heb zien verschijnen zich beter in een eerder stadium hadden kunnen stellen. Als je je zaakjes echter aanpakt zoals AudioQuest (en met name ontwerper Skylar Gray) dat hebben gedaan is het antwoord volmondig "Absoluut!"

 © 2015 – art`s excellence